The Chemie van Tattoo Inkt

Tatoeage-inkt is een inkt die wordt gebruikt voor het tatoeëren. Het bestaat meestal uit pigment en drager. Tattoo-inkt wordt geproduceerd in een breed scala aan kleuren die verder kunnen worden gemengd om elke schaduw te produceren.

Aetius
Terwijl we onszelf duizenden jaren tatoeëren, maken we tattoo-inkt net zo lang. De vroegste inkten werden gemaakt van houtskool, as en andere materialen die in de natuur te vinden waren. Naarmate de tijd verstreek werden meer complexe recepten voor inkt uitgevonden. Romeinse arts Aetius had een recept voor tattoo-inkt die bestond uit pijnboomschors, gecorrodeerd brons gemengd met azijn, insecteneieren en vitriol. Moderne inkten verschillen niet zoveel van deze oude in termen van gevaarlijke materialen die ze hebben.

In de Verenigde Staten moeten tatoeage-inkten onderworpen zijn aan regulering door de Amerikaanse Food and Drug Administration, maar de FDA zegt op hun website dat “FDA geen tatoeagepigmenten heeft goedgekeurd voor injectie in de huid” en dat “veel pigmenten die in tatoeage-inkten worden gebruikt industrieel zijn kleuren geschikt voor inkt of autolak van printers ”. Sommige tatoeage-inkten kunnen zware metalen bevatten, zoals kwiklood, cadmium, nikkel, zink, chroom, kobalt, aluminium, titanium, koper, ijzer en barium. Anderen kunnen metaaloxiden bevatten zoals ferrocyanide en ferricyanide en andere elementen zoals antimoon, arseen, beryllium, calcium, lithium, selenium en zwavel. Drager die wordt gebruikt om het poeder in poedervorm in vloeistof om te zetten is meestal ethylalcohol of water, maar sommige inkten worden gemaakt met gedenatureerde alcoholen, methanol, ontsmettingsalcohol, propyleenglycol en glycerine.

Glow in the dark-inkt en blacklight-inkt en hun veiligheid voor mensen wordt in de tattoo-gemeenschap veel besproken en het is nog steeds niet bekend hoe veilig ze zijn. De eerste werkt op fosforescentie – het absorbeert en behoudt licht en gloeit dan in het donker; terwijl de andere gloeit onder het UV-licht.

Zelfs de wijdverbreide tijdelijke inktzwarte henna is niet veilig. Health Canada heeft het afgeraden omdat het para-fenyleendiamine (PPD) bevat dat een allergische reactie kan veroorzaken in de vorm van huiduitslag, contactdermatitis, jeuk, blaren, open zweren en littekens.

Het ergste hiervan zijn zelfgemaakte tattoo-inkten die mensen maken van peninkt, roet, vuil, bloed of andere ingrediënten.

Wetten vereisen niet van fabrikanten om hun ingrediënten te onthullen of proeven te doen en daarom weet niemand zeker wat er in zit en hoe het reageert met een menselijk lichaam. We weten dat er in zeldzame gevallen mensen met zwarte tatoeages (gemaakt met ijzeroxide) problemen hebben met MRI-scanners (tatoeages beginnen op te warmen). Sommige andere tatoeages kunnen een allergische reactie veroorzaken. In Europa is 40% van de organische tattoo-kleurstoffen niet goedgekeurd voor cosmetisch gebruik en minder dan 20% van de geteste kleurstoffen bevatte carcinogeen aromatisch amine. Sommige tatoeage-inkten veroorzaken alleen een allergische reactie bij blootstelling aan zonlicht.

Kwik en Azo-chemicaliën veroorzaken vaker allergische reacties dan andere pigmenten en worden in rode kleurstoffen gebruikt, dus allergieën komen vaker voor in rode tatoeages. Dat betekent natuurlijk niet dat zwarte, paarse en groene pigmenten geen allergische reacties veroorzaken.